Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2012 14:50 - "Възход и падение" - без аналог в БГ литературата.
Автор: totalitarist Категория: Изкуство   
Прочетен: 816 Коментари: 0 Гласове:
1



Този, който се опита да ме опровергае, трябва да отговори на следните въпроси: Кой български писател е описал под едно и също заглавие трите войни на територията на Балканския полуостров през ХХ в.? Кой български писател е написал само за 13 години под едно и също заглавие пет романа с 3788 страници? Кой български писател е написал под едно и също заглавие по-хубави, по-достоверни и по-художествени документално-исторически романи, от петте романа, които ни поднесе под заглавието "Възход и падение" големият и талантлив български писател Пелин Пелинов? Никой, твърдя аз, един от читателите му, и ще се опитам накратко да се обоснова.

След 35 години мислене и подготовка, през 1996 г. авторът слага началото на първия роман, озаглавен "Независима България"... Написва най-после първото изречение: "В понеделник, на 22 септември (5 октомври) 1908 г., старопрестолният град Търново се събуди в празнично настроение..." И тъй, жребият е хвърлен... Започнат е великият духовен, литературен строеж, наречен "Възход и падение". Символичната копка е направена. Останалото е безсънни нощи и голямо писане. Писане от 3 ч. след полунощ до 9 ч. сутринта. След кратка почивка написаното се коригира и редактира. Лягане в 20,30 ч., за да започне наново въртележката. Това е режимът на къртовската работа и непосилен труд, който продължава всеки божи ден и нощ цели 13 години, докато напише и последното изречение на края на петия роман, озаглавен "Катастрофата": "Така е било и така вероятно ще бъде винаги, защото тактиката печели сраженията, а стратегията войните."
След тригодишно писане в София Пелинов разбрал и преценил, че в столицата трудът му не е достатъчно производителен, защото много са факторите, които отвличат вниманието му. И авторът взема неизгодното за личния си уют, но полезно за голямата цел, категорично решение: премества се от шумната столица в родното си с. Върбица, Плевенско. Настанява се в бащината си "бяла спретната къщурка", на първо време неуютна, защото е била необитаема. Приема живота на отшелник, но триумфално осъществява голямата си идея.

Какви са достойнствата на петокнижието с драматичното заглавие "Възход и падение"? И петте романа на Пелинов са приятно четивни за всички граждани на света, които знаят задоволително български език и притежават добрия навик да четат интересни по съдържание и големи по обем книги. Те са достъпни и полезни за читателя с основно и средно образование и максимално интересни за професора и академика.

Най-голямото постижение на автора са измислените му герои. Ярки и силни са техните характери, динамични и драматични са техните постъпки и действия. Те са така майсторски вмъкнати във фабулата на книгата, че са истински живи персонажи. Пелинов се показва и доказва като тънък познавач на женската хубост, психологията на нейната сложна душевност. Женските му образи са красиви, умни, природно надарени с добродетели и човешки недостатъци. Преслава, Ирмена, д-р Елена Маврова са така изваяни, че по красота, непредсказуемост на действията и драматизъм на съдбите си могат да се сравняват със световно утвърдени образи.

Въпреки кризата много сънародници от България и чужбина могат да купят книгите за себе си, както и да направят хубав приятелски празничен подарък на свои близки. Общата цена на петте романа е 79 лв. Не са малко, но не са и прекалено много за големия труд на писателя, излязъл под печат от Академичното издателство.

Романите на Пелинов очакват богатите си продуценти, талантливите си режисьори, големите актьори, които да помогнат да се разнесе името на България по целия свят. За да не ни бъркат нито с Унгария, нито с Бразилия.
Скъпи сънародници от България и чужбина, любители на хубавата и голяма книга, търсачи на силните преживявания и емоции, прочетете пенталогията на Пелин Пелинов, ще останете доволни и благодарни на този, който я е сътворил!

Призовава ви Иван Димитров- благодарен читател!

Мнението е публикувано във в.Дума на 9.2.1012г



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: totalitarist
Категория: Политика
Прочетен: 29211
Постинги: 11
Коментари: 19
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930